Winkeltas
Menu

Hulp nodig?

Wij helpen u graag verder

Filters

Een ode aan wol

Comfortabel wegduiken en de warmte opzoeken… Eén van de meest geliefde materialen in het winterseizoen is wol. Deze winter doen we daar een schepje bovenop. Dit winterseizoen zijn breisels enorm populair. Van spencers, coltruien en rokken, tot lange vesten, pantalons en schipperstruien. Alleen een bovenstuk of van top tot teen. Van grof gebreid tot fijn gebreid. Stijlvol of casual gedragen.. Wollen breisels domineren het straatbeeld. Maar, wat zijn de eigenschappen van wol, wat zijn meest gebruikte wolsoorten én hoe kunt u zo lang mogelijk genieten van uw wollen kleding? Hoog tijd voor een “masterclass” over dit prachtige materiaal, of eigenlijk een ode. Want wol verdient alle liefde!

Wol, een echte alleskunner

Op koude dagen blijft menigeen maar al te graag heerlijk warm in wollen kleding. Wol houdt niet alleen heerlijk warm, het natuurlijke materiaal heeft nog veel meer prachtige eigenschappen te bieden. Wist u bijvoorbeeld dat wol UV-werend is? Daarnaast, doordat wol van nature erg elastisch en sterk is blijft wollen kleding heel lang mooi. De natuurlijke elasticiteit en de sterkte van de vezels zorgen ervoor dat wollen items na iedere draagbeurt weer in de oorspronkelijke vorm terugkeren. Wol is verder van nature ook water- en vuilafstotend en absorbeert nauwelijks geurtjes. Deze zelfreinigende eigenschappen zorgen ervoor dat uw wollen kleding lang fris blijft en minder vaak gewassen hoeft te worden. Even luchten is al voldoende. En, dankzij het ademende en absorberende vermogen is wol heel goed in het opnemen en “uitademen” van vocht zonder snel vochtig aan te voelen. Wol is dus ideaal om heerlijk in warm te blijven, zonder oververhit te raken! Wol is een echte alleskunner en verdient eigenlijk een vaste plek in ieders garderobe.

De kriebels?

Krijgt u al de kriebels bij de gedachte aan wol? Nergens voor nodig! Bij de ontdekkingsreis naar uw niet jeukende droomitem is het van belang te kijken naar van welke wolsoort het kledingstuk is gemaakt. Merinowol, alpacawol, kasjmierwol en lamswol kriebelen nagenoeg niet. Deze wolsoorten hebben namelijk een fijne vezel. Hoe fijner de vezel, hoe minder de wol kriebelt, hoe zachter deze op de huid aanvoelt, en dus: hoe minder de huidirritatie. Echt iedereen kan wol dragen!

Ziet u door de schapen en geiten het bos niet meer ;-)

Van alpaca en mohair, tot kasjmier en merino… Er bestaan veel verschillende wolsoorten. Iedere wolsoort heeft eigen kenmerken. Graag delen wij met u de bekendste wolsoorten. Stuk voor stuk prachtige kwaliteiten die u terugziet in de collecties van onze topmerken.

Alpacawol

Alpacawol is afkomstig van de alpaca. Wol van de alpaca is heerlijk zacht en licht, en daarnaast ook heel sterk. Doordat de wolvezels van de alpaca zeer fijn zijn, kriebelt alpacawol (nagenoeg) niet en pilt de wol nauwelijks. Op zoek naar extra warmte? Alpacawol is een perfecte match! Door de holle vezelstructuur heeft alpacawol een zeer hoog isolerend vermogen. Items van alpacawol houden warm bij kou en ademen bij warmte.
Wist u dat? De alpaca leeft in landen als Peru en Bolivia op extreme hoogte in grote temperatuurverschillen, waar het overdag +30°C en ’s nachts -25°C kan zijn. Aan deze uitdagende leefomstandigheden hebben wij de speciale eigenschappen van alpacawol te danken.

Shop Alpacawol-items

Kasjmierwol

Kasjmierwol – ook wel cashmere – is afkomstig van de kasjmiergeit. Cashmere houdt heerlijk warm dankzij het isolerende vermogen. Kasjmierwol heeft een zeer fijne vezel. Hierdoor is kasjmier niet alleen heerlijk zacht, maar zal de wol ook (nagenoeg) niet kriebelen.
Wist u dat? Cahsmere wordt verkregen door de wintervacht van de kasjmiergeit uit te kammen. Er zijn vier kasjmiergeiten nodig voor het maken van één trui. Dit maakt kasjmier erg kostbaar. Daarom wordt kasjmier vaak gebruikt in een mix met andere materialen. Voor de heren hebben wij van het merk I’m Fine items van 100% cashmere.

Shop Kasjmierwol-items

Merinowol

Merinowol is afkomstig van het merinoschaap. Merinowol is een hele zachte, fijne, gladde en zeer sterke wolsoort. Doordat de wolvezels van het merinoschaap zeer fijn zijn, kriebelt merinowol (nagenoeg) niet.
Wist u dat? Het dragen van superfijn merinowol kan erg gunstig zijn voor mensen met een gevoelige huid, denk hierbij aan klachten als eczeem. Superfijn merinowol is de meest ademende wolsoort, hoe koud, warm, droog of vochtig ook. Merinowol reguleert de vochtigheid en temperatuur tussen de huid en de wol en draagt hierdoor zeer aangenaam voor mensen met eczeem.

Shop Merinowol-items

Mohair

Mohair is afkomstig van de angorageit. (Laat u niet verwarren door angorawol, dit wordt gemaakt van de wol van het angorakonijn.) Mohair is licht, warm en ademend. Door de fijne vezel is mohair heerlijk zacht en pilt de wol nauwelijks. Mohair is misschien wel meest geliefd vanwege de prachtige zijdeachtige glans. Mohair is meer elastisch en heeft een groter herstelvermogen dan de meeste andere wolsoorten. Doordat mohair heel sterk en slijtvast is, is mohair is erg duurzaam.
Wist u dat? Hoe jonger de angorageit, hoe fijner de vezel en hoe zachter het mohair. Heeft u wel eens kid mohair op een etiket zien staan? Kid mohair is het allerfijnste, meest zachte mohair en is afkomstig van de eerste schering van een jonge angorageit.

Shop Mohair-items

Scheerwol

Scheerwol komt rechtstreeks van een gezond, levend schaap. Scheerwol is wol van hoge kwaliteit. De vezels van scheerwol hebben een natuurlijke glans. Items die scheerwol bevatten zijn te herkennen aan het Woolmark-logo, een internationale wolkeurmerk in de vorm van een bolletje wol.
Wist u dat? Lamswol is het fijnste scheerwol. Lamswol is afkomstig van de eerste scheerwol van jonge lammetjes. Lamswol is heerlijk zacht en door de fijne vezel kriebelt lamswol nagenoeg niet.

Shop Scheerwol- & Lamswol-items

Behandel wol met liefde

Een groot voordeel van wol is dat het weinig gewassen hoeft te worden. Dit komt doordat wol van nature vlek- en geurwerend is. Het is vaak al voldoende om uw wollen kleding tussen het dragen door te laten luchten. Heeft uw wollen kleding toch een opfrisbeurt* nodig? Wol is een gevoelig materiaal en vraagt om liefde, lees: aandacht , bij onderhoud.

Wassen

Was wollen items in de wasmachine met een wolwasprogramma of met een handwasprogramma*. Was op lage temperatuur, wol krimpt namelijk snel als het op een te hoge temperatuur wordt gewassen. Gebruik neutraal, mild wasmiddel dat geschikt is voor wolwas.

Handwas

Heeft uw wasmachine geen wolwas- of handwasprogramma? U kunt uw wollen kleding ook zelf met de hand wassen*. Keer het kledingstuk binnenstebuiten. Was het kledingstuk in schoon, lauw water van ongeveer 30°C met een wasmiddel dat geschikt is voor wol. Niet wringen en wrijven. Laat het item 10 minuten in het water staan. Spoel vervolgens goed uit. Eerst in schoon, lauw water en vervolgens in koud water. Druk voorzichtig het overtollige water uit het gewassen kledingstuk.

Drogen

Breng uw wollen item na het wassen voorzichtig terug in vorm en laat deze liggend drogen*. Een net gewassen kledingstuk is zwaarder, dus door deze te drogen aan de waslijn of een kledinghanger kan het vorm verliezen. Droog uw wollen kleding niet bij, of boven een verwarming. Hierdoor kan de wol verkleuren en/of beschadigen.

Strijken

Wol kreukt nauwelijks en hoeft hierdoor zelden gestreken te worden. Hoe grover het breisel, hoe kleiner de kans op kreukels. Uw fijn gebreide item toch strijken*? Het waslabel geeft aan op welke temperatuur u het item mag strijken, vaak is dit de wolstand met lage temperatuur. Zorg ervoor dat het item plat en in vorm op de strijkplank ligt. Gebruik de stoomfunctie of spray een beetje water op het kledingstuk om kreukels makkelijker glad te strijken. Let wel goed op dat het water altijd schoon en kalkvrij is. Beweeg het strijkijzer zachtjes heen en weer. Indien u te veel druk uitoefent kan de wol gaan glanzen. Laat het item na afloop ongeveer 5 minuten rusten voordat u het opvouwt, dit voorkomt dat het item opnieuw en verder gaat kreuken.

*Let op, volg te allen tijde de instructies op het waslabel van het item op, deze zijn leidend. U kunt onze adviezen als aanvulling gebruiken.

HELP! Pilling…

Pilling? Geen zorgen! Voor alles is een oplossing, maar eerst: wat is Pilling? Pilling is een natuurlijke eigenschap van de meeste wolsoorten. Betaalbaar of luxe. Ieder item kan pilling vertonen. Jonge wol en wol met grove vezels pillen over het algemeen sneller. Pilling herkent u aan kleine pluizige bolletjes. Pilling ontstaat door wrijving en dit treedt op tijdens dragen en wassen. Pilling komt het meest voor op plaatsen waar stof, stof raakt. Bij bovenstukken is dit bijvoorbeeld rond de oksels, aan de binnenkant van de armen en langs de zijnaden. Pilling kan ook ontstaan als het wol veel in contact komt met andere oppervlakken, zoals bijvoorbeeld armen bewegen over een bureautafel, heen en weer schuiven op een stoel, of door de rits van een opengedragen jasje.

Pilling, voorkomen is beter dan genezen

Pilling voorkomen? Onderstaande tips verkleinen de kans op pilling.
  • Volg te allen tijde de wasinstructies (te vinden op het waslabel aan de binnenzijde van het kledingstuk).
  • Was wollen items binnenste buiten.
  • Gebruik een waszakje.
  • Gebruik een speciaal wolwasmiddel.
  • Gebruik geen wasverzachter.
  • Berg wollen items liggend op in uw kledingkast.
  • Het te groot of te klein dragen van wollen kleding kan voor extra pilling zorgen. Onze modeadviseurs helpen u graag de perfecte maat en pasvorm te vinden!
  • Draag wollen kleding niet dagen achter elkaar, laat de kleding rusten. Zo kan de wol zelf herstellen.
  • Let op wat u bij uw wollen kleding draagt. Sierraden, de rits van een jasje, een tasje. Het kan allemaal pilling veroorzaken.

Wees lief voor uw wollen kleding en u zult er heel lang plezier van hebben!

Uw wollen item weer als nieuw

Is uw wollen kleding gaan pillen? Er zijn een aantal methodes om dit te verwijderen, zodat uw wollen kleding er weer als nieuw uit gaat zien! Lichte pilling kunt u verwijderen met een speciale kledingkam, of kledingborstel. In alle overige gevallen gebruikt u een professionele ontpiller, ook wel een wool razor. Hoe werkt het? Beweeg de wool razor in zijwaartse bewegingen voorzichtig over uw wollen item, de zeer fijne mesjes draaien razendsnel rond en verwijderen voorzichtig alle pluisjes. Volg hierbij de richting van het patroon. Wees voorzichtig bij naden en ingebreide dessins, patronen. Belangrijkste tip: oefen geen druk uit en laat het apparaat het werk doen. Binnen een mum van tijd is uw wollen items weer als nieuw! Nieuw in ons assortiment is de Roetgerink Wool Razor. Voor slechts 29,95 kunt u uw wollen items weer als nieuw maken!
Let op, gebruik nooit normale scheermesjes, dit beschadigt de wol. Daarnaast, het lijkt misschien verleidelijk maar pluk de pilling nooit handmatig weg, ook dit beschadigt de wol.

Verleid door de pracht van wol?

Speciaal voor u hebben wij ook dit seizoen weer de meest prachtige wollen items geselecteerd. Kom gezellig shoppen in Enter en ontdek warm wol in de collecties van topmerken als Summum, I’m Fine, MSCH Copenhagen, Cavallaro Napoli, Gant, American Vintage, Matinique, Yaya, Hugo Boss en Gustav. Nog vol met vragen? Behoefte aan persoonlijk advies? Onze gastvrije modeadviseurs staan heel graag voor u klaar!

ontdek de wolcollectie

Wolexpert in de winkel

Live inspiratie en uitleg? Op vrijdag 19 november 2021 staat van 10.00 tot 17.00 uur een wolexpert van Kolkman Knitwear voor u klaar. De wolexpert kan u alles vertellen over de verschillende soorten wol en hoe verschillende items het beste onderhouden kunnen worden. Daarnaast kan hij u laten zien hoe u de Roetgerink-wool razor kunt gebruiken. 

Roetgerink.nl gebruikt cookies en daarmee vergelijkbare technieken om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden en om u relevante advertenties te kunnen tonen. Klik hier voor alle informatie over ons cookiebeleid. U kunt uw voorkeuren wijzigen via “instellingen aanpassen”. Wilt u een optimale shopervaring? Geef dan toestemming door te klikken op “Akkoord”.