Verzorgadvies

Om er voor te zorgen dat je zo lang mogelijk kunt genieten van de prachtige kleding die je bij ons hebt aangeschaft, hebben wij een aantal tips voor jou op een rij gezet. Wij gaan hier dieper in op de behandeling van bepaalde materialen en verder geven wij je nog wat extra wastips. Wij hopen dat je hier wat aan hebt en dat je onze kleding lang en met veel plezier kunt dragen!

Denim

Jouw jeans behouden het langst kleur als je ze binnenstebuiten wast. Laat natte spijkerbroeken nooit lang in de wastrommel zitten. Dit voorkomt ongewenste vale plekken en plooien in de stof. Bij hele donkere jeans kan het voorkomen dat ze afgeven. Kijk dus bijvoorbeeld uit met het zitten op witte stoffen banken. Ook met uw schoenen dient u op te letten, de spijkerstof kan ook afgeven op jouw suède schoenen. Ter voorkoming kun je bijvoorbeeld jouw suède schoenen goed inspuiten met een beschermende spray, hierover meer in het stukje over suède. Bij sterk gebleekte vale broeken is het belangrijk dat je weet dat de stof door het vele bleken heel dun is geworden. Ga dan ook voorzichtig om met deze lichte broeken, dan blijven ze lang mooi en kun je er lang van blijven genieten. Koop hele vale broeken ook niet te strak, want de kans dat ze dan uitscheuren is groter.

Donzen jacks

Als je wilt dat jouw gewatteerde jas vorm behoudt, en je wilt hem aan het einde van het seizoen toch graag wassen. Was de jas dan op een wolwasprogramma, maximaal op 30°C, en centrifugeer maar kort. Gebruik een speciaal wasmiddel voor dons, dit is onder andere verkrijgbaar bij een specialist voor outdoor kleding. Normale wasmiddelen breken namelijk het vet van het dons af waardoor het dons haar volume verliest. Jouw jas moet voldoende ruimte hebben in de trommel, dus je kunt hem het beste apart wassen. Als je drie schone tennisballen bij de jas in de trommel doet zorgt dit ervoor dat de donzen vulling steeds wordt losgeklopt. Hierdoor behoudt je jas haar volume.
Droog je jas bij voorkeur in de droger, doe er wederom drie schone tennisballen bij om ervoor te zorgen dat het dons tijdens het drogen goed wordt los geklopt. Kies voor een lang droogprogramma in combinatie met een lage temperatuur. Heb je geen droger? Hang jouw fris gewassen jas dan buiten in de wind, uit de zon, te drogen. Schud de jas 1 à 2 keer per uur goed uit. Dit zorgt ervoor dat de donsveertjes weer volume en isolerend vermogen krijgen.
Toch liever niet zelf aan de haal met je mooie jas? Dan kun je het reinigen van jouw jas natuurlijk ook toevertrouwen aan de stomerij.

Grove knitwear

Bij grove en zware knitwear staat niet altijd in het wasvoorschrift vermeld dat je het kledingstuk het beste liggend kunt laten drogen. Als je deze kleding liggend droogt blijft de pasvorm het langst behouden en kun je optimaal lekker lang genieten van jouw kleding.

Leer en suède

Bij zowel leer als suède is het belangrijk om het goed in te spuiten met een water- en vuilafstotende, kleurloze spray. Als je het spuiten eens in de zoveel tijd herhaalt kun je heel lang genieten van jouw kleding en schoenen. Na het impregneren kun je vlekken makkelijker verwijderen, met bijvoorbeeld een suèdeblok, en regen of water trekt niet in de stof. Deze sprays zijn verkrijgbaar bij schoenenwinkels, schoenmakers en warenhuizen.
Leren jassen, tassen en schoenen et cetera, houd je ook lang mooi door ze zo nu en dan in te vetten met was of met een kleurloze schoenpoets. Het poetsen met deze verzorgingsmaterialen zorgt ervoor dat het leer soepel blijft. Hierdoor droogt het leer minder snel uit, en barst het niet snel. Vlekken op wit leer kun je behandelden door babyshampoo op een witte vochtige doek aan te brengen en dit op de vlek te wrijven. Opgedroogde regendruppels en andere lichte vlekken kun je met een fijne zachte borstel, of met een lederspons behandelen. Wat ook helpt is het leer van het kledingstuk tegen elkaar wrijven.
Voor zowel leer als suède geldt, als het nat is geworden nooit bij een verwarming drogen! Dat komt de stof niet ten goede. Laat het nat geworden leer of suède drogen bij kamertemperatuur, dus ook niet in de zon! Nadat een leren of suède kledingstuk of schoeisel nat is geworden, weer is opgedroogd en de vlekken van de regendruppels zijn verwijderd, moet je het kledingstuk of de schoenen opnieuw inspuiten met de impregneerspray. Daarnaast nog paar extra tips:
  • Hang leren en suède kledingstukken altijd weg op een kleerhanger, zo behoud je de pasvorm;
  • Als je jouw leren of suède aankoop voor langere tijd wilt weghangen, kun je dat het beste doen in een kledingzak. Gebruik geen vuilniszak of een plasticzak. Leer en suède zijn natuurproducten en moeten kunnen ademen.

Linnen

Een linnen kledingstuk krijg je na het wassen weer in vorm door het met stoom te strijken, dit geldt ook voor viscose. Wil je de glans van jouw linnen kledingstuk behouden, zorg er dan voor dat je het kledingstuk binnenstebuiten strijkt.

Pluizende stoffen

Was jouw kleding van pluizende stoffen, zoals wol, apart. De pluizen kunnen namelijk ongewild op andere kledingstukken blijven plakken.

Wol

Jouw wollen kleding kun je wassen met het wol- of handwasprogramma. Koud of warm wassen? Dit staat meestal aangegeven op het wasvoorschrift etiket. Met koud wassen zit je in ieder geval altijd goed, wol krimpt namelijk snel. Strijk na het drogen uw kledingstuk zodat de wol zijn natuurlijke glans terugkrijgt.

Zijde

De mooie, kwetsbare stof zijde blijft lang mooi als je het met liefde behandelt. Gebruik een fijnwasmiddel voor het wassen en rek het kledingstuk niet op als het nat is. Nat zijde is namelijk erg kwetsbaar. Donker en zwart zijde kun je het beste koud wassen, om kleurverlies te voorkomen. Was zijde in een waszakje, dan ontstaan er geen halen in de stof.

Details: ritsen, applicaties et cetera

Je wilt de opvallende details op jouw kleding natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Het is daarom belangrijk om losse/afneembare details, zoals riemen en strikken, voor het wassen te verwijderen. Klittenband en ritssluitingen kun je voor het wassen ook het beste sluiten. Kleding van kwetsbare materialen kun je het beste in een waszakje wassen. Kleding stukken met kraaltjes en allerlei andere applicaties kun je het beste binnenste buiten wassen. Als je hier allemaal op let, dan blijft jouw prachtig versierde kleding lang mooi.

Strijken

Bedrukte kleding kun je het beste binnenste buiten strijken, dan laat de print namelijk niet los en blijft jouw kleding langer mooi. Tere stoffen kun je het beste afdekken met een katoenen doek alvorens je begint met strijken.

Wasverzachter

Wasverzachter is door alle chemische stoffen niet goed voor het milieu. Je kunt bij acryl kleding wel een klein beetje wasverzachter gebruiken, dit ontneemt namelijk de statische lading van de kleding. Was babykleding nooit met wasverzachter, dit is niet goed voor de huid van je kindje.

Wringen

Als je kleding met de hand wast wring jouw kleding dan niet uit. Uitwringen veroorzaakt namelijk veelal vervorming en overmatig kreuken.

Roetgerink.nl gebruikt cookies en daarmee vergelijkbare technieken om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden en om u relevante advertenties te kunnen tonen. Klik hier voor alle informatie over ons cookiebeleid. U kunt uw voorkeuren wijzigen via “instellingen aanpassen”. Wilt u een optimale shopervaring? Geef dan toestemming door te klikken op “Akkoord”.