Roetgerink, van marskramer tot webshop
Christiaan Roetgering begon 170 jaar geleden Roetgerink Mode en Schoenen. Hij heeft er voor gezorgd dat jij vandaag de dag bij ons kunt komen winkelen, en dat wij jou hierbij mogen helpen.
Christiaan Roetgering, marskramer en grondlegger van Roetgerink Mode
Roetgerink Mode en Schoenen is in 170 jaar uitgegroeid tot dé Modestraat van Twente. Christiaan Roetgering is de grondlegger van Roetgerink Mode en de overgrootvader van de huidige eigenaren. In 1854 trok Christiaan als marskramer met een echte “benne”, een soort mand volgeladen met kruidenierswaren, door de wijde omgeving van Enter. Hij kocht zijn goederen over van onder andere Twentse spinnerijen en huisweverijen. De koffieboon werd het best verkocht. Vandaar dat Christiaan al snel de bijnaam “De Boone” kreeg. Op de plek waar nu de huidige winkel staat begon Christiaan in 1867 bij zijn huis een winkel met kruidenierswaren. Al snel wordt het assortiment uitgebreid met stoffen en ondergoed. Begin 1900 word een café geopend bij de winkel. Vanwege de stijgende vraag naar goedkope confectie, begon Roetgerink in de naoorlogse jaren ook met de verkoop goedkope kleding. De winkel stond in die tijd al bekend om zijn vakkundige bediening en de klantvriendelijkheid. Van het begin af aan kreeg iedere klant een gratis kop koffie, een traditie die in stand is gehouden. De blijvende stijgende vraag naar goedkope kleding leidde tot specialisatie op het gebied van confectiekleding, met als gevolg dat de verkoop van lappen stof en kruidenierswaren niet langer kon worden voortgezet. Het café bleef tot in de jaren tachtig bestaan, daarna richtten de Roetgerings zich volledig op de mode.Roetgering of Roetgerink?
Het is je waarschijnlijk al opgevallen, de winkelnaam en familienaam wordt op twee verschillende manieren geschreven. Hoe is dit ontstaan? De familienaam wordt geschreven met een g op het einde. Vroeger had men nog geen gedigitaliseerde systemen bij de Kamer van Koophandel. De winkel stond geregistreerd als “Roetgering’s kleer- en textielhandel”. Puur door spraakverwarring is de g een k geworden, en hierdoor is de winkel Roetgerink gaan heten.