Winkeltas
Menu

Hulp nodig?

Wij helpen u graag verder

Filters

Tijdlijn

De historie van Roetgerink Mode & Schoenen in een notendop.

Jaartal Historie
1854 Christiaan Roetgering trekt als marskramer door Twente. Met stoffen, garens, knopen en andere handel trekt hij langs de deuren in de wijde omgeving van Enter.
1867 Op de plek van de huidige winkel koopt Christiaan, inmiddels getrouwd en vader van zoon Gerrit Jan, een stuk grond waarop een huis met winkel wordt gebouwd.
1890 De winkel wordt verhuurd en de Roetgerings huren aan de overkant van de Dorpsstraat een winkelpand met woning van de weduwe Ten Bruggencate.
1895 De weduwe sterft en het pand wordt verkocht aan de Rooms-Katholieke Kerk. Gerrit Jan Roetgering blijft er wonen en winkelen. Hij bezit een kruidenierszaak waar hij van alles verkoopt, er is zelfs een drogisterij-afdeling. Gerrit Jan krijgt een vergunning voor het schenken van sterke drank en opent een schenklokaal.
1927 Op verzoek van de kerk ruilt Roetgerink haar woning en winkel van locatie met de R.K. Kerk in Enter. Na de bouw begint Roetgerink een winkel met café op de plek van de huidige winkel, Dorpsstraat 148.
1929 De locatieruil is gerealiseerd en Roetgerink start met de verkoop van manufacturen als gordijnen, dekens, lappen en stoffen.
1930 Na het overlijden van Gerrit Jan staat Herman, één van de zoons van Gerrit Jan, aan het roer. Hij verruilt de benne voor paard en wagen en trekt er op uit om zijn handel te verkopen. Zijn vrouw Marie bestiert de kruidenierszaak, het schenklokaal en het huishouden met 8 kinderen.
Vier broers, ook zoons van Gerrit Jan, beginnen, in goede samenwerking, voor zichzelf. Gerrit Hendrik doet het café, Gerrit (de meester) wordt kleermaker, Marinus begint een handel in petten, Mans wordt smid en Fried aannemer. De vier broers leggen samen met Sina, Gerrit Hendriks vrouw, de basis voor het huidige Roetgerink.
WOII Tijdens de tweede wereldoorlog zitten joodse firmanten van Bendien en Smits ondergedoken bij de familie Roetgering.
1947 Gerrit Hendrik koopt samen met Marinus de eerste serie kostuums (met weeffoutjes) in bij Benedien Smits. Deze weeffoutjes, waar je wel goed naar moest zoeken, hebben Roetgerink landelijk op de kaart gezet. Tot aan het begin van de jaren ’90 worden weeffoutjes verkocht. Kwaliteitsartikelen van topmerken tegen een lage prijs.
1950 Het café wordt geopend en komt in beheer van Gerrit Hendrik, de vader van Mimi en Gerard. Gerrit Hendrik sterft hetzelfde jaar. Zijn broer Jan “Bakker” neemt het van hem over.
Gerrit Roetgering wordt binnengehaald als kleermaker.
1951 Zussen Jo en Ans, dochters van Gerrit Hendrik & Sina, starten met de verkoop van damesmantels.
1962 Een grote brand verwoest het woonhuis en de winkel. De winkel wordt, inclusief 700 m2 extra winkelvloer, weer opgebouwd.
1970 Een nieuwe service wordt ingevoerd: “spoedbroeken”, een broek korter maken terwijl de klant een kop koffie drinkt.
Eind jaren ’70 wordt de A1 afgerond van Amsterdams tot de Lutte. Enter, lees: Roetgerink, wordt bereikbaar voor heel Nederland.
1974 Een verbouwing/uitbreiding van de winkel naar 2.500m2. Het atelier verhuist naar achteren, achter de herenafdeling, en de Koffiekökk’n wordt vergoot. De winkel krijgt een representatieve ingang en etalages. Wat eerst de hele winkel was wordt nu de damesafdeling. Er komt een splitlevel met heren boven en een nieuwe kinderafdeling beneden.
1978 Een nieuwe verbouwing naar achteren dient zich aan. De zaak wordt uitgebreid met een extra verdieping, en de herenafdeling en kinderboetiek worden flink uitgebreid. Het kantoor gaat naar achteren en komt naast de inkoopkamer en het atelier.
1979 De vierde generatie neemt de zaak over. Mimi, Gerard, Gerhard, Frans en Henk staan aan het roer.
1980 Er speelt altijd wel een Roetgering in het eerste van SV Enter. Begin jaren ’80 heeft Roetgerink een eigen voetbalteam dat bestaat uit de mannen van de herenafdeling en administratie.
1984 Verbouwing nummer 4. De winkel wordt uitgebreid naar 4.000 m2. Het café wordt omgebouwd tot de afdeling “Young Lady”.
1985 Ans Roetgering start met het inkopen van kinderkleding. Tot die tijd werd kinderkleding er maar een beetje bijgedaan. Vanaf 1985 worden de kindercollectie steeds uitgebreider.
1991 Op de plek van de oude kruidenierszaak wordt de schoenenzaak geopend.
Gerhard en Frans Roetgering starten met de inkoop van de grote, bekende modemerken en stoppen met de “weeffoutjes”. Een nieuwe weg wordt ingeslagen.
1995 Het atelier verhuist naar boven om beneden plaats te maken voor een uitbreiding van de herenafdeling.
1999 Roetgerink is kledingsponsor van Heracles Almelo.
2001 Na jaren van voorbereiding door o.a. Gerhard en Frans Roetgering begint de grootste verbouwing tot nu toe. De zaak wordt uitgebreid naar 5.500m2.
2002 Tijdens de verbouwing staat er in de zomermaanden een grote tent op de parkeerplaats waar gewinkeld kan worden. De gevel wijzigt ingrijpend en krijgt zijn huidige vorm. De kinderafdeling wordt verplaatst naar de huidige locatie. Er wordt een kinderbioscoop gerealiseerd en babykleding wordt toegevoegd aan het assortiment.
2005 Paul Roetgering neemt het stokje over en wordt directeur van Roetgerink Mode en Schoenen.
2006 De serie “van jonge leu en oale groond” van TV Oost is een kijkhit en Roetgerink huurt de hoofdrolspelers in voor een grote publiciteitscampagne. Eén van de afleveringen wordt zelfs in de winkel in Enter opgenomen.
2008 Roetgerink wordt sponsor van FC Twente Vrouwen.
Zowel in kranten als op TV wordt een spraakmakende reclamecampagne gevoerd met Hans Klok en Marijke Helwegen als blikvangers.
2009 Er wordt een tienerafdeling toegevoegd aan de kinderafdeling.
2010 Het sponsorschap van FC Twente Vrouwen wordt omgezet naar het hoofd- en shirtsponsorschap.
2011 Verbouwing van de winkel naar ruim 6.500m2 met opening van het compleet nieuwe concept voor de jongere klanten, de R-Base. Een trendy afdeling. De inrichting is “raw” en industrieel met een knipoog naar vliegvelden en wereldreizen. Aan de Vonderweg wordt een compleet nieuw magazijn in gebruik genomen.
Met de lancering van de webshop zijn vanaf nu de collecties van Roetgerink ook bereikbaar vanuit huis.
2013 Roetgerink wordt Preferred Fashion Supplier van FC Twente en kleedt naast het vrouwenteam nu ook het mannenteam, de begeleiders, de staf en het management van FC Twente.
In september wordt aan de overkant van de zaak Brasserie R-1854 geopend.
Er zijn nu ook schoenen te vinden op de kinderafdeling.
2014 Jubileumjaar. 160 jaar Roetgerink. Het feestjaar begint al in januari met de feestelijke presentatie van de nieuwe Huiskes Kokkeler-auto’s van FC Twente Vrouwen.
Honderden auto’s worden op de parkeerplaatsen bij de Grolsch Veste versierd met gouden Roetgerink-ballonnen en actiekaarten.
In het voor- en najaar, bij de seizoenstart, genieten veel klanten van modeshows en luxe VIP-arrangementen.
In juni genieten medewerkers en prijswinnaars in het stadion van FC Twente van een fantastisch concert van de Common Linnets met Ilse de Lange en Waylon.
In augustus doen team Roetgerink Mode & Schoenen en Brasserie R-1854 mee aan de Ice Bucket Challenge voor collega Hans, en tegen ALS. Een mooi bedrag wordt opgehaald.
Op meerdere momenten worden prijswinnaars blij gemaakt met enkele van de vele prijzen die dit jubileumjaar worden vergeven. Met het prijzenfestival heeft Roetgerink in haar Jubileumjaar meer dan € 160.000,- aan cadeaus verloot onder haar klanten. Het hoogtepunt: de Grande Finale op 17 december. Door Paul Roetgering en Gaston Starreveld worden de hoofdprijzen van de jubileumacties uitgereikt, zoals kledingcheques t.w.v. € 1.000,-, een jaar lang gratis rijden in een Volkswagen up!, twee reizen naar Nieuw-Zeeland en een jaar lang gratis tanken. ’s Avonds aan het begin van een grootse feestavond wordt de Roetgerink Foundation gepresenteerd, met een startkapitaal van maar liefst € 21.000,- van familie, medewerkers en relaties.
De eerste fase van het Modeplein is gerealiseerd met een vernieuwde schoenenzaak (compleet nieuw interieur, puur design en passend bij de uitstraling van de modezaak) en een mooi zonnig terras voor Brasserie R-1854. Het plein leent zicht uitstekend voor fashion- en foodgerelateerde evenementen.
2015 In de tweede fase van het Modeplein wordt de doorgaande Dorpsstraat onderdeel van het Modeplein.
In februari neemt Paul Roetgering het eerste exemplaar van het jubileumboek “160 jaar welkom” in ontvangst.
In april introduceert Roetgerink klantenservice via WhatsApp en in mei gaat de vernieuwde, responsive webshop live.
In november pakt de webshop de 3e prijs bij de Beslist Webshop Awards, in de categorie XL met de productcategorie Kleding & Schoenen.
2016 Begin maart begint Roetgerink als eerste modezaak een eigen taxiservice, de Fashion & Food Cab. Binnen een straal van 35 kilometer rondom Enter kunnen klanten zich laten ophalen voor een dagje shoppen. De arrangementen zijn inclusief een ModeCheque en lunch/diner bij Brasserie R-1854.
2017 In januari wordt Brasserie R-1854 uitgeroepen tot de beste brasserie van Overijssel
In maart lanceert Roetgerink de Fashion Giftbox. Een luxe, unieke Fashion & Food belevenis. De luxe giftboxen bevatten een arrangement, een Roetgerink ModeCheque én een lunch of diner bij Brasserie R-1854.
In september wint Roetgerink de EK Passion Star 2017 voor passie met traditie, creativiteit en heel veel emotie.
Op 1 oktober is de eerste koopzondag. Een feestelijke dag met lekkere hapjes en spetterende modeshows.
2018 De winkel ondergaat een restyling. Verschillende afdelingen krijgen een update met bijvoorbeeld moderne verlichting, mooie vloerkleden en fijne fauteuils. De hangende tuin op de damesafdeling valt bij binnenkomst meteen op.
In augustus gaat de vernieuwde website live. Er is meer plek voor fashioninspiratie en de Roetgerink-beleving.
2019 Jubileumjaar. 165 jaar Roetgerink. Dit jubileum wordt groots gevierd. Onder het motto “Wie is jarig is trakteert” worden zowel klanten als niet-klanten het hele jaar door verrast met mooie cadeaus op het gebied van fashion en food. De Jubileum Straatprijs is hier één van. Sinds maart gaat Roetgerink iedere twee weken “On Tour” om ook buiten Enter mensen te verrassen. De 12 meter lange Roetgerink-bus rijdt samen met de Brasserie R-1854 Foodtruck en het Roetgerink-promotieteam naar de in de prijs gevallen straat waar de bewoners worden getrakteerd op een Fashion Giftbox Shop & Bite en een gratis kopje koffie. Naast deze Straatprijs worden er iedere maand geweldige cadeaus weggegeven. Alle klanten ontvangen bij aankoop, in de winkel en op de webshop, een unieke actiecode waarmee zij kans maken op één van deze andere geweldige jubileumprijzen. Zo zijn er bijvoorbeeld een compleet verzorgd diner met familie en vrienden bij Brasserie R-1854, een 3 gangenkookclinic met familie en vrienden en Roetgerink ModeCheques te winnen.
In 2019 zijn er niet alleen prijzen uitgedeeld. Dit jaar is er ook een nieuwe service toegevoegd, Roetgerink’s Personal Shopper Service. Om klanten nog beter te kunnen helpen met het vinden van de perfecte look kunnen dames en heren nu ook een-op-een, samen met één van Roetgerink’s Personal Shoppers, shoppen op afspraak. Deze service wordt u kosteloos aangeboden.

Roetgerink.nl gebruikt cookies en daarmee vergelijkbare technieken om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden en om u relevante advertenties te kunnen tonen. Klik hier voor alle informatie over ons cookiebeleid. U kunt uw voorkeuren wijzigen via “instellingen aanpassen”. Wilt u een optimale shopervaring? Geef dan toestemming door te klikken op “Akkoord”.